Jumaat, 1 Mei 2009

LIBERALISASI & PEMANSUHAN 30% EKUITI BUMIPUTRA


Liberalisasi bermaksud kebebasan tampa sekatan yg luas. Hanya ditekankan pada sektor-sektor kecil yg separa aktif dan tidak pada sektor-sektor yg besar. Diantara yg terlibat adalah sektor pertanian, kewangan, sukan/rekreasi dan lain-lain lagi. Gee akan sentuh sedikit kelebihannya.


Pemansuhan 30% ekuiti bumiputra utk memberi peluang 100% ekuiti kpd pelabur-pelabur asing dilihat sbg langkah berani kerajaan utk menyuntik aliran wang aktif dalam pasaran M'sia. Mmg bijak PM baru kita ini..KENAPA??? Tawaran dibuat utk menarik ramai pelabur-pelabur baru utk menjana pendapatan rakyat M'sia...tampa kita sedar hak 30% ekuiti bumiputra ini masih terpelihara. Sebaai cth kita lihat dlm liberalisasi kewangan yg baru diumumkan tempoh hari, mewujudkan 2 bank Islam berskala besar, 5 bank perdagangan dan 2 syarikat takaful keluarga dilancarkan secara berperingkat mulai tahun ini..pegangan 100% ekuiti pelabur asing ini hanya terhad kpd penubuhan 9 bank ini sahaja. Kalau kita lihat ianya adalah untuk umat-umat Islam M'sia yg kebanyakan org-org melayu.

Walaupun ekuiti pelaksanaannya dipegang 100% pelabur asing tetapi skim-skim & saham-saham amanahnya kelak akan ditawarkan lebih 50% kpd umat-umat Islam M'sia. itulah yg perlu kita lihat. Hanya org-org yg cepat melatah sahaja yg menolak perlaksanaannya.

Kita lihat pula dlm sektor pertanian. Apa-apa program kerajaan kelak akan melibatkan penggunaan tanah yg besar sebagai kos. Sekiranya 100% ekuiti pelabur asing terlibat ia akan disalurkan utk menyewa tanah-tanah milik org melayu dan secara tak kita sedar org-org melayu ini akan ditarik utk mengikuti program bersama pelabur. Semua sedia maklum, tanah-tanah pertanian di M'sia tidak boleh ditukar milik kepada org-org bangsa asing melainkan bumiputra dan modal suntikan yg besar ini dapat meningkatkan teknologi pertanian M'sia. Kebanyakkan sektor pertanian kita pun dimonopoli oleh org-org melayu...Wasalam


PENGORBANAN YG MEMBAWA KEUNTUNGAN....

BUKANNYA 999 TAHUN HAK MILIK KEKAL....


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails