Sabtu, 25 April 2009

Terima kasih ISAC atas komen anda

Gee faham dgn perlepasan hak 2/3 yg diberi oleh british utk menentukan arah tuju perlembagaan kita. Perlepasan ini bole terlaksana sekiranya 2/3 undi diparlimen berpihak kepada hudud..Gee sengaja tidak meyentuh hak 2/3 ini, KENAPA??
Sebagai pemerhati dlm politik, kita tidak boleh melihat pada apa yg tersurat. Kita harus analisis apa yg tersirat.

2/3 hak yg diberi hanya dalam suara mejoriti parlimen, bukan suara rakyat . Setiap 2/3 hak ini diberi pun dgn bersyarat "tiada rusuhan yg mengakibatkan darurat di Malaysia" ingat tu. British bukan bodoh utk melepaskan jajahannya. Jika kita kaji peratusan kaum masyarakat malaysia merangkumi ;-
60% melayu, 26% cina, 8% india, 6% kaum-kaum lain. Gabungan 40% kaum-kaum bangsa lain ini sudah terang menentang hudud dan 60% melayu ini adakah semuanya ISLAM ??

Kita tanya pada diri kita "adakah masyarakat Islam malaysia sudah bersedia untuk mengubal Perlembagaan Diraja sekarang". Apa kita boleh jamin suara 2/3 mejoriti parlimen ini dipersetujui rakyat...Jika rakyat merusuh sehingga terjadinya darurat...Inikah yg kita mahu ???

Hak rakyat jgn disangkal. Sama seperti keadaan di PERAK, suara rakyat memilih BN sebanyak 28 kerusi tetapi disebabkan 2/3 suara mejoriti pembangkang, hak rakyat disangkal dan TUANKU ketika itu terpaksa berpihak kepada 2/3 suara pembangkang ini....dan sehingga sekarang,,keadaan negeri Perak huru-hara dgn suara 2/3 mejoriti parlimen...itulah yg tersirat

Kita mendapat kemerdekaan British dgn perjanjian. Maksudnya kebebasan bersyarat. Malaysia bukan seperti Indonesia berperang utk mendapatkan kebebasan yg azali/asli. Indonesia miliki perjanjian berdarah......

Renung-Renungkan wahai sahabat

3 ulasan:

.@blogger.com berkata...

Semakin mantap tulisan diblog ni. Terasa semakin sayang rindu jika tak kunjung blog ni - semakin sayang. Huhu! ~ bERANIKAN hATI

ISAC berkata...

ASSALLAMMUALAIKUM....

KITA PERNAH MENGGUNAKAN SUARA 2/3 DEWAN RAKYAAT UNTUK MENGURANGKAN KUASA & KEKEBALAN SULTAN DI ZAMAN TUN MAHATHIR.

PADA KETIKA ITU (MUNGKIN GEE, MASIH KECIL LAGI) TUN MAHATHIR MENGAMBIL INISIATIF UNTUK BERJUMPA DENGAN SEMUA SULTAN2 DAN MENEMUI RAKYAAT JELATA DISELURUH PELUSIK BANDAR DAN KAMPUNG. TUJUANNYA APA UNTUK ? UNTUK MEMBERI PENERANGAN KENAPA PERUBAHAN ITU PERLU DIAMBIL.

DI KACA2 TV JUGA SABAN MALAM MENAYANGKAN CERITA2 LAMA TENTANG KEKEJAMAN PARA SULTAN2 TERDAHULU....LANCANG KUNING, SULTAN MAHMUD MANGKAT DIJULANG, SULTAN MAHMUD & PUTERI GUNUNG, LEDANG, HANG TUAH, LAKSMANA BENTAN, TUN FATIMAHDLL. FILEM2 INI, DITAYANGKAN SECARA BERULANG2...INI ADALAH SATU BENTUK PROVOKASI..

X CUKUP DENGAN ITU AKHBAR2 JUGA MEMAINKAN PERANAN "MENELANJANGKAN" PERILAKU BURUK SESETENGAH SULTAN & KERABAT DIRAJA. BAHKAN ASKAR TIMBALAN SETIA (ASKAR PENGAWAL SULTAN JOHOR YANG ALA2 "MUSKETEER" DI PERANCIS)JUGA DIPERTIKAIKAN.

BUKAN TUJUAN SAYA UNTUK MENGUTUK TINDAKAN TUN MAHATHIR TERSEBUT. CUMA APA YANG MAU SAYA SAMPAIKAN "MORAL OF THE STORY"... JIKA KITA BENAR2 IKHLAS UNTUK MENJALANKAN HUKUM HUDUD KITA KENA LEBIH SERIOUS MEMBERI PENERANGAN KEPADA SELURUH RAKYAAT JELATA. TIDAK KIRA ISLAM MAUPUN BUKAN ISLAM.

BUAT MASA INI SAYA BELUM MELIHAT KESUNGGUHAN INI DILAKUKAN BAIK OLEH KERAJAAN/UMNO MAUPUN PEMBANGKANG/PAS.

MUNGKIN SETAKAT BERCAKAP MACAM SAYA AGAK MUDAH DAN UNTUK MELAKUKANYA MUNGKIN TERLALU SUKAR...WALAU APAPUN...KITA KENA BERMULA DARI DIRI KITA SENDIRI, SEMATKAN DALAM HATI KITA BAHAWA "HUKUM HUDUD" ITU ADALAH FARDHU KIFAYAH DAN KITA CUBA MENERANGKAN KEPADA SESIAPA SAHAJA AKAN PERKARA ITU.

MANA TAHU DENGAN BERBUAT DEMIKIAN KITA TERLEPAS MURKA ALLAH SWT..."SAMPAIKAN LAH WALAU SATU AYAT".

WALLAHUALLAM....

srikandi melayu berkata...

tq ISAC..bukan menolak hukum ni..kalau tgk pun dari tajuknya LOGIK KAH M'SIA dgn NEGARA ISLAM..
Mungkin cara TUN itu ade bernasnya..tp kita liht adakah cara itu berkenan..bagi gee ia gagal KENAPA?? sebab masyarakat M'sia masih mengungkit/menyoal/membantah ape yg telah dibuat oleh TUN...tak semua rakyat fhm..
Lagi2 tren belia dan pengundi sekarang yg lebih agresif..rasenya pendekatan itu x sesuai lagi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails