Khamis, 6 Ogos 2009

TITAH SEBELUM DARURAT, PERINTAH SEBELUM MELARAT…

WASIAT yang disampaikan sebelum Raja-Raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 ialah :


1 Kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia);

2 Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50 %, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain;

3 Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara;

4 Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ni

5 Kami isytiharkan ISLAM adalah Agama Persekutuan;

6 Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU;

7 Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN.

" titah Raja Nazrin Shah, merujuk kepada Perkara 3 (1) (2) (3) dan (5); Perkara 11, Perkara 12; Perkara 38 (5); Perkara 152; Perkara 153 dan Perkara 181 (1). - Menurut Raja Nazrin Shah fasal-fasal ini memerlukan izin Majlis Raja-Raja Melayu untuk sebarang pindaan."


KOMEN SRIKANDI,,,

Susulan dari artikel srikandi “JANGAN SAMPAI DARURAT” ulasan tentang amaran Menteri pertahanan Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi membuktikan ia bukan cakap-cakap kosong apabila hari ini, panji-panji diraja sudah mula bersuara. Jika kita perhatikan, ini satu simbolik agar polis dan tentera di Malaysia bersedia dgn titah Raja-Raja Melayu seterusnya…Manusia no.1 yg pasti akan lari dari keadaan rumit ini sudah pasti si bangsat NUAR..


Diharap dengan peringatan Wasiat ini, kaum-kaum lain di Malaysia bersedia untuk merasai darurat dan duduk di bawah pemerintahan tentera jika masih mencabar dan berdegil. Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah hari ini mengingatkan rakyat khususnya orang Melayu mengenai tujuh wasiat Raja-Raja Melayu yang menjanjikan kesejahteraan, kedamaian dan keamanan jika mereka bersatu dan berpegang teguh kepadanya. Sendiri ada otak..sendiri mau ingat wahai bala-bala perusuh GMI..


Petua sudah di adunkan..

7 wasiat sudah di hidangkan..

merasa itu dgn kelazatan..

menelan itu dengan sopan..

pahit dengan panduan..

manis dengan kenikmatan..

masin dengan pengalaman..

dan masam itu sebagai keinsafan..

11 ulasan:

PARPUKARI berkata...

DAULAT TUANKU! AKU BANGGA MENJADI RAKYAT NEGERI PERAK KERANA MEMPUNYAI RAJA MUDA YANG SANGAT BIJAK DAN KUAT SEMANGAT MELAYUNYA!

Unknown berkata...

Salam Srikandi....
saya berharap semua sedar setelah membaca tentang wasiat-wasiat tersebut....Dan saya berbangga menjadi anak jati PERAK...huhuhuhuh...

Unknown berkata...

PR tu ade ke nak dengar cakap sultan? lagi si karpal sinki berani hentak sultan ..

kesalnya bila org macam PR ni ada kat malaysia.. patut dah mati awal dah.

.@blogger.com berkata...

Salam Sri, semakin maju dan semakin mantap. semakin ramai follower dan visitor. MMg bukan jenis yang akan memalukan mentor. Bangga jadi mentor ~ bRAVEhEART

Nasionalis1982 berkata...

Salam...

http://nasionalis1982.blogspot.com/

Unknown berkata...

SLM SK..PERJUANGAN HARUS DITERUSKAN. PENGKHIANAT2 DAN PENDERHAKA NEGARA DAN RAJA WAJIB DI TENTANG HABIS2AN. PEJUANG MELAYU PANTANG BERUNDUR. MARA KEDEPAN KE MEDAN PERTEMPURAN!..GANYANG HABIS2ANN!!..

ajijasin berkata...

MELAYU DAN RAJA SULTANNYA.

ORANG MELAYU ITU BANGSA BERADAT
ORANG MELAYU ITU BANGSA BERADAB
MELAYU ITU ISLAM
MELAYU TAAT SETIA PADA RAJA SULTANNYA

ZAMAN BERZAMAN MELAYU PERCAYA
ADANYA TUHAN
MELAYU BANYAK PETUA DAN FALSAFAHNYA

PANTANG MAUT SEBELUM AJAL
AGAMANYA JANGAN ENGKAU LUDAHI
MAUT PADAHNYA NANTI

RAJA SULTANNYA JANGAN ENGKAU LANGKAHI
SANGGUP BERTIKAM BERLEMBING
BERCERAI NYAWA DARI BADAN KAMU NANTI

BIAR PUTIH TULANG JANGAN PUTIH MATA
HIDUPNYA MELAYU BIAR MISKIN HARTA
JANGAN MISKIN BUDI BAHASA

MERDEKANYA MELAYU DENGAN GEMA
MERRRRRDEKAAA!!!!!!!

BUKAN KECIL LANGKAH MELAYU
HAMPIR LIMA ABAD MENJADI HAMBA
BERMANDI DARAH DAN KERINGAT
MEMBASAHI TANAH BERTUAH INI
TANAH INI MELAYU EMPUNYA.....!!!!!!!!

srikandi melayu berkata...

Salam semua pada yg sudi singgah..

House PK & wanita, bukan sahaja rakyat perak yg berbangga dgn Sultan anda yg bijak..kami rakyat M'sia sekalian juga turut megah dgn ketegasan Baginda..

Media Cyber..utk puak-puak PR yg buta hati & tersumbat otaknya akan sedar jugak satu hari nanti..sbb tk de seorg manusia pun dijadikan Allah S.W.T utk terus dijahilkan

BH..TQ sbb memerhatikan blog seri ni dari jauh.wpn seri jarang menulis tp seri bangga punyai mentor yg byk mengajar dan menunjuk jalan..

The 6th Musketers... utk blog awak, seri dah follow

Jeffry...kekekkeke jgn kata ganyang..seri tgh tunggu bile nak turun padang ni..serbuk cili dah ready dgn serbuk kari..nak buat masker kat muka depa semua..

ajijasin...Tq sudi gak singgah blog seri yerk..satu luahan dan olahan yg cantik dan menarik..yp kalau kasi keras & brutal sikit puisi ni..baru sodap mcm masak lomak cili api..

ladybird berkata...

Tahniah Srikandi...teruskan menulis....

http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com

UMNO PARTI PENJARA berkata...

Jangan lupa adat dan adab kita :-)
Semalam Adalah Sejarah. Hari Ini Adalah Hadiah.
Esok Adalah Misteri.... Jangan permudahkan
;-)
>>> Blog 1 Malaysia <<<

noah768 berkata...

pjuangan ini tidak pernah kalah hanya menang atau syahid...kan ku tentang pengkhianat bangsa demi tanah air tercinta. DAULAT TUANKU.. akan kami kuburkan PR tanpa nesan sedetik lagi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails