Selasa, 27 April 2010

Analisa Hulu Selangor : PKR kalah DAP menang PAS kecundang !!!

 
Keputusan PRK Hulu Selangor menjelaskan dengan tepat bahawa etnik China menolak konsep perkongsian kuasa yang selama ini diamalkan. Kejayaan membangunkan Malaysia yang terdiri dari pelbagai kaum, agama dan kebudayaan, telah tidak lagi menjadi keutamaan mereka walaupun itulah formula yang terbaik bagi negara ini.

Kesungguhan etnik China mencari dan menyuarakan pelbagai isu seolah-olah kerajaan BN tidak adil kepada mereka sudah memuncak. Mereka menolak secara total parti komponen MCA dan Gerakan dan kini berpaksi kukuh dengan parti DAP. Dengan kata lain
DAP berjaya menggantikan MCA dan Gerakan sebagai mewakili etnik China.

Daripada PRK Hulu Selangor, kita dapat membuat rumusan yang jelas iaitu
etnik China tidak memerlukan kerajaan untuk membangunkan mereka. Mereka tidak mahu bergantung kepada kerajaan untuk maju. Mereka sudah sangat percaya bahawa kuasa politik Malaysia perlu diubah dan mereka akan lebih maju lagi sekiranya dapat keluar dari bawah kerajaan BN sekarang.

Etnik China telah sampai ke kemuncak berpolitik mereka, iaitu mereka perlu memegang kuasa politik di negara ini.

Keyakinan ini memang berasas. Buktinya ialah kegigihan PAS dan PKR menyerang UMNO sudah sampai ke tahap merealisasikan cita-cita ini. Apabila PAS sendiri sudah mula menyerang Institusi Raja Melayu dan begitu liberal dalam persoalan agama Islam, orang-orang China sudah faham bahawa mala petaka sedang menghempap bangsa Melayu. Apabila PKR mengkucarkacirkan sistem kehakiman dan terus membantu melemahkan sistem politik berparlimen, orang-orang China sudah mendapat signal yang baik bahawa telah berlaku kemusnahan yang amat dahsyat kepada bangsa Melayu. 

Dengan kata lain kesatuan bangsa Melayu sudah musnah. Kemusnahan ini akan meruntuhkan kuasa politik. Tanpa kuasa politik perlembagaan negara dapat diubah mengikut tafsiran baru Pas, PKR dan DAP. Apapun tafsirannya orang-orang China tetap menggenggam kuasa politik. 

Zaid kalah tetapi DAP menang besar.

Kerajaan mencuba sehabis baik menawan hati rakyat Hulu Selangor  termasuk mendengar rintihan kaum China. Peruntukan yang mereka minta dan suarakan ditunaikan segera yang boleh. Isu yang mereka bangkitkan diberi jaminan untuk diselesaikan. Tetapi mereka tetap kekal bersama DAP walaupun parti itu tidak mengeluarkan satu senpun peruntukan  untuk mereka. DAP cuma menggunakan air liur sahaja menghasut dan terus menghasut dengan memberi harapan bahawa kuasa politik pasti dapat dirampas dari kerajaan sekarang.


Antara hasil kerja Pas selama ini

Orang-orang China telah nampak dan semakin yakin bahawa kuasa Melayu/Bumiputera-BN ini sudah semakin rapuh dan menghampiri ke penghujungnya. Ideologi DAP telah meresap ke dalam jantung pengikut-pengikut Pas dan PKR.

DAP tidak perlu lagi menubuhkan bahagian atau cawangan di kampung-kampung tetapi bendera mereka dibawa dan dikibarkan oleh tangan-tangan Melayu-Islam sendiri. DAP tidak perlu menghabiskan masa mentadbir parti dan mengeluarkan peruntukan mengurus bahagian atau cawangan, tetapi ideologi parti DAP berkembang mekar di seluruh tanahair.Kalau kita perhatikan, setiap ceramah PAS akan membawa ideologi DAP ini samada mereka sedari atau tidak. Antaranya:

1. Perjuangan Pas tidak berasaskan bangsa
2. Keadilan adalah hak samarata
3. Menyuburkan kebencian dengan menimbulkan pertentangan kelas sosial
4. Sengaja menimbulkan ketidakpuasan hati dengan membesarkan isu-isu yang kecil


Dengan daya usaha PAS dan PKR, Orang Melayu
telah menabalkan Lim Kit Siang sebagai Hero dan
pemimpin yang akan memperjuangkan nasib
masa depan generasi kedua Felda.
-Felda Sg. Tengi 24 Apr. 2010 - Perhimpunan Kebangsaan Warga Felda
Majlis DAP Menerima Memorandum Bantahan

 Saya menyeru rakan-rakan etnik China supaya kembali bersama dalam semangat 1Malaysia kerana itulah formula yang terbaik dan terbukti semenjak dari kemerdekaan hingga sekarang. Matlamat politik sempit DAP, Pas dan PKR hanya akan memusnahkan masa depan kita.

Saya juga menyeru rakan-rakan dalam PAS dan PKR supaya berpolitiklah secara matang dan berpandangan jauh. Nasib anak cucu kita adalah bergantung kepada keputusan yang kita buat sekarang.
5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ahahahahahaaha...sri sri... ahahahaha

tau tak Islam tu lengkap..setiap perkara yang ada di dunia ni...yang ada isme2 kat akhir tu..yang membawa maksud kebaikan..semuanya diambil daripada ajaran Islam..cuma apabila diorang ambik tu..diorang ambuk cuma satu aspek sahaja...dia tak amik semua..manakala Islam ni menyeluruh..

prinsip keadilan..hak sama rata..memang ternyata..dalam Islam..semua orang adalah sama di sisi Allah..tak dak beza...zakat tu juga merupakan bukti Islam ni turut mempamerkan kesamarataan..tapi satu je DAP ni..dia sekular... itu je..nak tau tak..umno pun ada orang kristian tau..Idris Jala... ahahahahhaha tak caya sudah..

http://www.parlimen.gov.my/DewNegara_KedAhli_detail.php?id=454

http://en.wikipedia.org/wiki/Idris_Jala

bukti bahawa UMNO satu parti kaum dan tidak memperjuangkan Islam.. ahahahaha

pembela_rakyat berkata...

ahaks,,, btul tue bro,, islam melarang ummatnya menegakkan kebangsaan,, apelah umno nih, islam itu menyeluruh, bukannya ambil yang mahu, dan buang yang tak nak! aurat tak tutup pun kes mcm nih lah,, bini najib nape bukak aurat? takkan najib takot ngan bini, mcm mna jadi pemimpin negara, dan macam mana rkyat tak leh nilai pemimpin yang mana layak,,, ish2.,,

Panglima Perang Cyber berkata...

balik2 bab tudung...

bab lain tak ada pun.

sepatutnya bab dasar yg dijadikan perbandingan oleh kita.

Tanpa Nama berkata...

dasar??? dasar umno tak sebut pun pasal Al-Quran...Islam apa tu??? Islam Hadhari la namanya..Islam dalam perlembagaan.. ahahhaa

mr edz berkata...

abis tu, bab tutup aurat pon tak boleh handle macam mana nak handle bab dasar...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails